Remove ads

Information

Year
2012
Runtime
72 min.
Director
Marc Schmidt
Genre
Documentary
Rating *
7.7
Votes *
178
Checks
60
Favs
6
Dislikes
0
Favs/checks
10.0% (1:10)
Favs/dislikes
6:0
* View IMDb information

Top comments

 1. John Milton's avatar

  John Milton

  Tijdens het doorzoeken van de 'beste films van 2013' kwam ik De Regels van Matthijs (2012) tegen. Nooit van gehoord. Matthijs is autistisch en zijn wereld stort in wanneer langzamerhand steeds meer blijkt dat hij uit zijn woning gezet zou kunnen worden.

  In de eerste instantie was 'De Regels van Matthijs' voor mij een interessante docu, verrijkend in de zin dat het inzicht biedt in de belevingswereld van iemand anders, eens temeer omdat het gaat om een minder alledaags persoon als Matthijs. Toen ik er eenmaal inzat echter kwam een grotere verbazing zodra Matthijs voor het eerst zijn huis verliet. 'WTF! News Café? Bakker Bart? Gedempte Zuiderdiep? Dit is Groningen!' (waar ik de afgelopen 13 jaar heb gewoond en sinds Augustus weg ben). Het is gek, maar dat bracht het geheel toch dichterbij, de wetenschap dat dit niet ergens ver van je vandaan speelt, maar letterlijk om de hoek, zonder dat je daarvan bewust bent.

  Toen het moment aanbrak dat Matthijs inderdaad uit zijn woning werd gezet, werd mijn verbazing nog groter toen ik zag waar ze hem onderbrachten, de Populierenlaan in Selwerd, een paar honderd meter van mijn oude huis, waar ik 8 jaar lang elke dag langs fietste. Sometimes life imitates art, but this was art invading life, althans, zo voelde het op dat moment.

  'De Regels van Matthijs' is een indrukwekkend document dat mij toch even verslagen achterliet, en vooralsnog gratis te bekijken op Uitzendinggemist.
  6 years 4 months ago
See all comments

Friends

Login to see which of your friends have seen this movie!

Activity

 1. We didn't record any activity between now and 1 week ago.
See more activity

In 0 official lists

View all lists this movie is in